Tratament al cariilor minim invaziv
Carisolv®, o inovație Suedeză, produs de compania RLS Global (producătorul Perisolv), oferă o metodă unică și eficientă de îndepărtare a cariilor, lăsând intact țesutul sănătos1. Carisolv permite efectuarea unui tratament cu invazivitate minimă ce înmoaie în mod selectiv țesutul necrotic afectat conservând simultan țesutul sănătos.
Implant Division SRL este unic importator și distribuitor Carisolv în România.
Indicații
Carisolv înmoaie țesutul carios demineralizat anterior înlaturării mecanice a acestuia, ca parte a tratamantului chimico-mecanic a cariilor dentare1.
Atenție- produsul poate fi aplicat doar de către medicii dentiști, în cabinetul stomatologic!
Produsul acoperă indicațiile:
- Carii ale dentinei2
- Leziuni deschise, precum cariile rădacinilor3
- Carii profunde
- Carii în proximitatea pulpei
- Carii în regiuni greu accesibile
- Carii de colet
- Carii în fisuri
- Anterior aplicării sigilanților
- Curățarea cavitătilor: debridarea "smear layer"-ului și tubulelor deschise
Creșterea adeziunii obturațiilor
Studiile au tratat, de asemenea, și efectele pe care le au diferite metode de preparare la rezultatul final al adeziunii materialului de obturație de dentină. În cazurile în care s-a utilizat Carisolv s-a observat cea mai puternică adeziune.
Graficul de mai sus indică gradul de rezistență a adeziunii cu dentina în cazul utilizări diversor tehnici de înlăturare a cariilor6.
Compoziție
Două seringi, 2 x 2.5ml. Mixer static plus 10 tips-uri intraorale.
Compoziție gel:
- Apă
- Carboxi metil celuloză (CMC)
- Clorură de sodiu
- Aminoacizi
Compoziție lichid:
- Apă
- Hipoclorit de sodiu
Avantaje clinice ale Carisolv
- Invazivitate minimă și conservare tisulară 1
- Sporește adeziunea materialelor de obturație
- Acțiune selectivă- are efect doar asupra țesutului cariat 1
- Țesutul sănătos rămâne neafectat 1
- Mai puțină durere suferită de pacient, comparativ cu tratamentul clasic
- Reduce anxietatea pacienților și nevoia de anestezie locală cauzate de freze 8
Instrucțiuni utilizare
Tratarea cariilor utilizând Carisolv
1- Dacă este necesar deschideți cavitatea utilizând o freză convențională.
2- Aplicați Carisolv direct în carie. După 30 de secunde dentina cariată se va înmuia.
3- Înlăturați țesutul înmuiat cu instrumentarul de mână sau cu o freză minim activă.
4- Clătiți și suflați zona cariată pentru inspecție. Dacă este necesar repetați procedurile de mai sus.
În final, cavitatea va fi fără carii și puteți aplica tratamentul de obturație obișnuit.
Studii de caz- tratamente cu Carisolv
Carisolv poate fi utilizat pentru tratarea cazurilor dificile, precum cariile profunde sau cariile de colet, precum și în cazuri simple.
Tratarea pas cu pas a unei carii utilizând Carisolv
Caz oferit de Dr Stefan Edgren, Medic Dentist la Parille Implantat Center
1. Pacientul prezintă o carie la 2-4. Premolarul adiacent a fost extras în prealabil.
2. Carisolv este aplicat. Se așteaptă 30 sec.
3-4. Gelul devine tulbure. Acest lucru este o indicație a țesutului cariat rămas.
5-6. Instrumente manuale sunt folosite pentru înlăturarea în mare parte a țesutului afectat. Cavitatea este curățată de gelul tulbure. Se aplică mai mult gel, și se continuă tratamentul mecanic. Se repetă până când caria este complet înlăturată. Când gelul nu mai devine tulbure înseamnă ca zona nu mai are țesut cariat. Se folosește o sondă normală pentru evaluarea suprafeței.
7-8. După caz, la alegerea medicului, se pot utiliza freze de ceramică pentru înlăturarea dentinei afectate rămase.
9. Cavitatea după terminarea tratamentului. Tot țesutul afectat a fost înlăturat și dentina prezintă acum un aspect ca de piele. Suprafața are o topografie rugoasă, ceea ce sporește suprafața totală de adeziune pentru materialele restaurative.
10. Sunt efectuate etapele clasice de obturatie.
11-12. Rezultatul final.
Tratarea unei carii profunde apropiate de camera pulpară
Carisolv este bun pentru a fi aplicat și în cariile apropiate de camera pulpară. Produsului din cazul de mai jos i s-a adăugat un colorant roșu, pentru o vizibilitate mai buna. Carisolv oferă medicului un control sporit în tratarea cariilor profunde, având o acțiune selectivă în înlaturarea țesuturilor- țesutul afectat este înmuiat iar cel sănătos rămâne neafectat, în timp ce metodele clasice (freze, lasere, abrazivi de aer) au o acțiune neselectivă.
1-2. După caz, poate fi necesară deschiderea cavității cu o freza obișnuită, pentru a facilita accesul. Odată ce s-a obțiunut accesul, se aplică Carisolv și se așteaptă 30 de secunde.
3-4. În etapa finală se aplică întotdeauna doar o presiune ușoară asupra instrumentelor. Smalțul poate necesita ajustarea pentru obținerea unui rezultat optim.
Tratarea unei carii de rădăcină
Pentru afecțiuni deschise precum cariile de rădăcină, Carisolv oferă opțiunea lucrării în multiple cadrane simultan, dacă nu se folosește anestezic.
1-2. În general, pentru cariile de rădăcină nu este necesară deschiderea accesului. Doar se aplică Carisolv, se așteaptă 30 secunde, și se începe înlaturarea țesutului afectat și înmuiat de către produs.
3-4. Un avantaj al folosirii Carisolv pentru tratarea cariilor de rădăcină este faptul că puteți lucra în mai multe cadrane simultan, fără a fi necesară anestezia.
Studii
1. Neves, Coutinho, De Munck, Van Meerbeek. Caries-removal effectiveness and minimal-invasiveness potential of caries-excavation techniques: a micro-CT investigation. J Dentistry 2011;39:154-162.
2. Fure, Lingström. Evaluation of the chemomechanical removal of dentine caries in vivo with a new modified Carisolv gel. Clin Oral Investig 2004;8:139-144.
3. Fure, Lingström, Birkhed. Evaluation of Carisolv for the chemo–mechanical removal of primary root caries in vivo. Caries Res 2000;34:275-280.
4. Yamada, Hossain, Shimizu, Kimura, Masuda, Nakamura, Matsumoto. Analysis of surface roughness and microleakage of fissure sealants following organic debris removal with Carisolv. J Dent 2008;36:130-137.
5. Pai, Nadig, Jagadeesh, Usha, Karthik, Sridhara. Chemical analysis of dentin surfaces after Carisolv treatment. J Conserv Dent 2002;12:118-122.
6. Neves, Coutinho, Cardoso, De Munck, Van Meerbeek. Micro-tensile bond strength and interfacial characterization of an adhesive bonded to dentin prepared by contemporary caries-excavation techniques. Dent Mater 2011;27:552-562.
7. Bohari, Chunawalla, Ahmed. Clinical evaluation of caries removal in primary teeth using conventional, chemomechanical and laser technique: an in vivo study. J Contemp Dent Pract 2012;13:40-47.
8. Peric, Markovic, Petrovic. Clinical evaluation of a chemomechanical method for caries removal in children and adolescents. Acta Odontol Scand 2009;67:277-283