Anulare activă a zgomotuluiPoza unde sonice ANC

Controlul activ al zgomotului (Active noise control- ANC), anularea activă a zgomotului, și reducerea activă a zgomotului (active noise reduction ANR) sunt denumiri ale metodelor prin care sunetele nedorite sunt anulate prin adaugarea unor alte sunete opuse, menite sa anuleze zgomotul. Tehnologia funcționează prin utilizarea unui microfon pentru captarea sunetului, și a unui difuzor pentru emiterea unui sunet cu fază opusă, emis cu rolul de a anula sunetul original.

Despe frecvențe și decibeli

Frecvența unui sunet este reprezentată de perioada vibrației presiunii aerului. Se măsoară ca vibrații/ secundă și are ca unitate de măsură hertzul (Hz). Tonalitatea unui sunet este determinată de frecventă. În general, auzul uman poate percepe sunete între 20 si 20000 Hz, însa plaja reală de frecvențe audibile variază în funcție de vârstă, nivelul de degradare al auzului și intesitatea sunetului.

Nivelul de presiune sonoră (sound pressure level- SPL) este o măsură logaritmică a presiunii sonore relativ la valoarea de referință a 20 micropascali, ceea ce reprezintă pragul de sensibilitate al auzului uman pentru frecvența de 1000 Hz. Acesta este definit ca 0 dB SPL. Fiecare creștere de 10 dB este precepută ca o dublare a volumului sonor.

 

Căștile QuietOn folosesc tehnologie ANC într-un mod excepțional

Poză tehnologie QuietOn

Poză tehnologie QuietOn

La QuietOn microfonul ce procesează sunetul este localizat exact în interiorul canalului auditiv. Acest lucru sporește precizia cu care sunt produse sunetele menite să anuleze zgomotele care ajung la timpan. Prin localizarea microfonului în interiorul canalului auditiv, QuietOn reușeste de asemenea să reducă și zgomotul care este transmis în urechea internă de către craniu.

 

QuietOn – un produs patentat și certificat

QuietOn deține un patent pentru căștile de anulare a zgomotului cu plasare în interiorul urechiei FI26466 (Finland), 10171904 (USA)
Căștile cu anulare activă a zgomotului sunt de asemenea și certificate ca dispozitiv de protecție auditivă EN352 by 89/686EEC. Notified body PZT GmbH nr 1974.

 

Măsurători ale nivelelor de atenuare efectuate de autoritatea notificată PZT GmbH.
QuietOn cu tipsuri de spumă

Frecvență (Hz)    63      125      250      500      1000      2000      4000      8000  
Atenuare mediană (dB)    42    42    36    29    25    30    34    43

 

Performanța QuietOn pentru tot spectrul audibil 

QuietOn oferă o reducere optimă a zgomotului pentru tot spectrul audibil, și în mod special pentru frecvențele înalte și joase. Tabelul de mai jos ilustrează rezultatele măsurate pentru zgomotele produse de diverse aparate de uz stomatologic.

 

Poză grafic QuietOn

 

Nivelul mediu al expunerii la zgomot în timpul tramentelor stomatologice este de 76 dB (A) cu momente de 86 dB(A). În unele cazuri, precum la utilizarea aparatelor de detartrare cu ultrasunete se ajunge și la 107 dB (A). Acest lucru poate deteriora auzul uman. Având capacitatea de anulare acitvă a zgomotului cu până la 40 dB, QuiteOn reduce eficient nivelul de zgomot din clinicile și laboratoarele dentare, permițând în același timp comunicarea între pacienți și personalul medical.