hyaDENT BG: Promotorul regenerării naturale
• Accelerază vindecarea țesuturilor, coordonează inflamația post-operatorie și accelerează neoangiogeneza (11,16)
• Predictibilitate crescută a tratamentului prin stabilizarea coagulumului și susținerea regenerării tisulare (11-13,16)
• Acțiune bacteriostatică și reducerea penetrării patogenilor (9)
Atenție: produsul poate fi aplicat doar de către medicii dentiști, în cabinetul stomatologic!
hyaDENT BG este un gel concentrat cu acid hialuronic încrucișat și neîncrucișat, proiectat pentru uz exclusiv in domeniul medicinei dentare. Acidul hialuronic (AH), una din componentele principale ale matricei extracelulare este în mod natural prezent în corpul uman. Studiile (1,3) arată că prezența prelungită a AH în timpul procesului de vindecare susține regenerarea (4,5).
Pe lângă accelerarea vindecării țesuturilor moi și osoase (6,7,8), caracteristicile bacteriostatice ale AH de asemenea protejează plaga (9).
hyaDENT BG rămâne prezent în multiplele etape ale procesului de vindecare datorită tiparului de degradare lentă (câteva săptămâni) (10). În plus, ajută tratamentul parodontal chirurgical după aplicarea pe suprafețele rădăcinilor și țesuturilor moi. Acest lucru duce la închiderea mai rapida a plăgilor, reducerea substanțială a adâncimii de sondare și îmbunătățește atașarea (11-13). Atunci când se amestecă cu materiale de substituție osoasă de orice origine formează un compus ce poate accelera formarea osoasă (14, 15)
hyaDENT BG NU este un filler dermic și nici nu reține apa precum o fac fillerele dermale, deoarece în uzul stomatologic este necesar mai mult decât filling și hidratarea țesuturilor. hyaDENT BG acționează la nivel celular, facilitând vindecarea și regenerarea tisulară.
hyaDENT BG este marcă înregistrată și produs de către BioScience GmbH, Walsmühler Str. 18, 19072 Dümmer, Germany
Compoziție
hyaDENT BG este un dispozitiv medical destinat unei singure folosiri și este produs din acid hialuronic de origine non-animală.
Fiecare cutie conține două cartușe (2 x 1.2ml) a:
- Acid hialuronic încrucișat 16 mg/ml
- Acid hialuronic 2 mg/ml
- Clorură de sodiu 6.9 mg
- Apă pentru injecție 1.2 ml
Cum se aplică?
Se scoate un cartuș din blister și se inseră într-o seringa pentru cartuș. Se aplică cu ace boante (23G) pe suprafețe, și cu ace ascuțite (27G) în cazul injectării. În timp produsul este complet degradat.
Mod de acțiune
- Atrage sângele
- Stabilizează coagulumul și susține regenerarea tisulară
- Efectul bacteriostatic oferă protecție
- Factorii de creștere sunt atrași de către acidul hialuronic
- Coordonează inflamația și accelerează neoangiogeneza
Indicații
✔Gingivită
Cauzele gingivitei:
- Cea mai comună cauză este igiena orală precară, ce permite formarea plăcii. Placa rămasă pe dinți mai mult de câteva zile se întărește.
Gingivita poate duce la:
- Gingii umflate și sensibile ce sângerează
- Boală parodontală severă
Acidul hialuronic (AH) a fost identificat în toate țesuturile parodontale, fiind prezent în diferite cantități, în mod preponderent în țesuturile non-mineralizate, precum gingia și ligamentele parodontale, dar și în țesuturile mineralizate precum cementul și osul alveolar.
✔Parodontoză (tratament non-chirurgical)
Ulterior tratementului mecanic (detartrate, root planning) se aplică prin picurare folosind un ac bont în pungile parodontale și în jurul dinților parodontopați. Se injectează picături în JMG și apoi se masează timp de 1 minut. Se întinde topic într-un strat subțire deasupra gingiei.
✔Parodontoză (tratament chirurgical)
În cazurile avansate de parodontoză apar pierderi de țesuturi conjunctive și osoase, ceea ce poate duce la pierderea dinților. Tratamentul chirurgical recomandat constă în:
- Igienizarea completă
- Deschiderea lamboului
- Adăugarea unei grefe osoase. Se recomandă amestecarea grefei cu hyaDENT BG pentru a spori osteointegrarea grefei osoase
- hyaDENT BG se aplică peste grefa osoasă înainte de suturare, pentru a spori vindecarea țesuturilor moi
- hyaDENT BG se aplică topic, superior suturilor, pentru a spori vindecarea gingiei
✔Vindecarea țesuturilor moi
✔Vindecarea țesuturilor osoase și defectelor osoase (6-8)
✔Tratarea recesiilor gingivale
Cauze pentru recesia gingivală:
• Cauze anatomice, precum rădăcini proeminente, perle de smalț
• Poziționarea / aglomerearea dinților
• Os labial subțire / dehiscențe osoase
• Traume provocate de periuța de dinți
• Boli parodontale
• Ocluzie traumatică
• Roadera unghiilor sau piercing-uri
• Mișcări ortodontice
Recesiile gingivale pot duce la:
• Creșterea riscului apariției cariilor
• Creșterea riscului pierderilor osoase sub forma abraziunilor cervicale
• Sensibilitate crescută
• Probleme de igienă orală și acumulare de placă
Tratarea recesiilor gingivale de clasă III și IV
- Se deschide un lambou, și după caz se aplică o grefă de țesut conjunctiv. hyaDENT BG se aplică sub lambou și sub grefă
- Se masează ușor lamboul pentru a asigura distribuirea uniformă în interiorul gingiei
- Se aplică câteva picături de hyaDENT BG topic, superior suturilor, pentru a spori de asemenea și vindecarea mediului topic
✔Reducerea pierderilor de papilă
Cauze uzuale pentru pierderile de papilă:
• Leziuni cauzate de placa bacteriană
• Forme anormale ale dinților și anomalii ortodontice
• Traume provocate de proceduri de igienă orală necorespunzătoare
Pierderile de papilă pot duce la:
• Defecte cosmetice (așa numita "boala triunghiurilor negre")
• Deficiențe fonetice (spațiile permit trecerea aerului și a salivei)
• Fixarea resturilor alimentare
✔Gingivectomii și gingivoplastii
Atât în cazul gingivectomiilor (înlăturarea de țesut gingival) cât și în cazul gingivoplastiilor (remodelarea gingiilor), gingiile suferă traume mecanice ce necesită o perioadă de vindecare.
Se recomandă tratarea gingiilor prin aplicarea unui singur strat superior zonelor incizate. Acest lucru va spori vindecarea și evitarea formării cicatricilor. hyaDENT BG are PH izosalivar, așadar nu afectează suprafața dinților.
✔Conservarea alveolelor post-extracționale
Conservarea alveolelor și a osului crestelor alveolare sunt proceduri recomandate pentru facilitarea plasărilor ulterioare de implanturi dentare și pentru facilitarea păstrării țesuturilor moi și osoase.
hyaDENT BG susține formarea și stabilizarea cheagurilor de sânge, osteointegrarea grefelor osoase și conservarea țesuturilor moi adiacente.
Conservarea zonelor alveolare rezultă în creșterea stabilității țesuturilor moi și osoase la nivel marginal gingival postextracțional, prevenind colabarea țesuturilor moi. Susținerea platoului labial prin vindecarea inițială a alveolei post-extracționale de asemenea ajută la păstrarea conturului crestei osoase, simplificând astfel plasările ulterioare de implanturi dentare (7).
✔Ulcere bucale (9)
Ulcerele bucale, precum aftele, pot crea discomfort la mâcat și la vorbit. Printre cauzele ce favorizează apariția se numără:
- Stresul
- Leziuni ale țesuturilor
- Anumite alimente
- Suprafețe ascuțite, precum dinții, aparate ortodontice sau protezele dentare
- Sistemul imunitar scăzut
- Carențe nutriționale
- Afecțiuni ale sistemului digestiv
Tratamentul recomandat constă în aplicarea topică pe zonele afectate, acoperindu-le în întregime. Recomandați pacienților să nu consume alimente timp de două ore.
Proprietățile de formare de film ale hyaDENT BG fac produsul rezistent la salivă, ajutând la crearea unui mediu pentru susținerea regenerării tisulare.
✔Susținerea osteointegrării implanturilor dentare
hyaDENT BG suține atât osteointegrarea implanturilor dentare în osul alveolar, cât și osteointegrarea grefelor osoase folosite în implantologia orală.
Anterior plasării implantului dentar în alveolă, se recomandă acoperirea implantului cu un strat de hyaDENT BG.
✔Susținerea osteointegrării grefelor osoase (14, 15)
AH este un material ce oferă rezultate favorabile în combinație cu materiale de grefare resorbabile precum β-TCP. Conform studiilor (14) s-a observat o îmbunătățire semnificativă a rezultatelor materialelor de adiție în cazul folosirii acestora în combinație cu AH, comparativ cu utilizarea acestora de sine stătătoare.
Proprietățile de sporire a potențialului de osteogeneză observat se atribuie caracteristicilor fiziochimice și biologice ale AH. În plus, mixul de β-TCP + AH sporește ușurința manipulării chirurgicale și compactării în defectele osoase tratate (14).
✔Pentru obținerea unui efect bacteriostatic (9)
✔Operații de sinus lift (augmentare sinuzală)
hyaDENT BG susține osteointegrarea materialului de adiție osoasă utilizat în cadrul operațiilor de sinus lift, precum și facilitează manipularea grefei osoase și previne migrarea ulterioară a materialului de grefare.
Se recomandă amestecarea hyaDENT BG cu materialul de grefare în raport 1:1, aplicarea mixturii în zona aferentă, apoi acoperirea mixturii cu un strat de hyaDENT BG. Daca este necesară aplicarea de membrane, acestea se recomandă a se aplica peste stratul de hyaDENT BG. La final aplicați un strat de hyaDENT BG superior suturilor, pentru a spori vindecarea și conservarea marginilor gingivale.
✔Conceptul sticky bone: grefare cu os lipicios
Osul lipicios este o tehnică de preparare a grefei osoase, utilizată în principal pentru augmentarea crestelor alveolare anterior inserării implanturilor dentare. Pentru preparare, se amestecă materialul de grefare cu o substanță lichidă. În practica stomatologică sunt utilizate diferite mărci și tipuri de grefe osoase.
Detalii suplimentare și studii științifice Sticky Bone (click)
Studii de caz
Recesie Deep Miller Clasă II
Caz clinic oferit de către PROF ANTON SCULEAN, UNIVERSITY OF BERNE, SWITZERLAND
Tratarea unei recesii gingivale
Caz clinic oferit de către PROF ANDREA PILLONI, ROME, ITALY
Tratarea chirurgicală a unui defect infraosos
Caz clinic oferit de către CLINICAL CASE PROVIDED BY PROF ANDREA PILLONI, ROME, ITALY
DOWNLOAD
STUDII
1. Lee JY, Spicer AP. ‘Hyaluronan: a multifunctional, megadalton, stealth molecule.’ Curr Opin Cell Biol 2000;12:581–586.
2. McDonald J, Hascall VC. ‘Hyaluronan mini review series.’ JBiol Chem 2002; 277:4575–4579.
3. Jiang D et al. ‘Hyaluronan as an immune regulator in human diseases.’ Physiol Rev 2011;91:221–264.
4. Longaker T et al. ‘Studies in Fetal Wound Healing: V. A prolonged presence of hyaluronic acid characterizes fetal wound healing’ Ann. Surg. 1991;
April:292–296.
5. Mast BA et al. ‘Hyaluronic Acid Modulates Proliferation, Collagen and Protein Synthesis of Cultured Fetal Fibroblast’ Matrix, 1993;13:441–446.
6. Salbach J et al. ‘Regenerative potential of glycosaminoglycans for skin and bone.’ J Mol Med 2012;90:625–635.
7. Muzaffer A. et al. ‘The Effect of Hyaluronic Acid-supplemented Bone Graft in Bone Healing: Experimental Study in Rabbits ’ J Biomater Appl 2006 20:209
8. Sasaki T, Watanabe C, Bone. Vol. 16. No.1 January 1995:9-15
9. Pirnazar P. et al. ’Bacteriostatic effects of hyaluronic acid.’ Journal of Periodontology 1999;70:370-374
10. De Boulle K, Glogau R, Kono T, et al. ‚A Review of the Metabolism of 1,4-Butanediol Diglycidyl Ether–Crosslinked Hyaluronic Acid Dermal Fillers.’
Dermatologic Surgery 2013;39(12):1758-1766
11. King SR, Hickerson WL, Proctor KG. Beneficial actions of exogenous hyaluronic acid on healing. Surgery 1991;109(1):76-84
12. Fawzy ES. et al. Local application of hyaluronan gel in conjunction with periodontal surgery: a randomized controlled trial.
Clin Oral Invest 2012;16:1229-1236
13. Briguglio, F. et al. Treatment of infrabony periodontal defects using a resorbable biopolymer of hyaluronic acid: A randomized clinical trial.
Quintessence Int 2013;44:231-240
14. Stiller M. et al. ‘Performance of β-tricalcium phosphate granules and putty, bone grafting materials after bilateral sinus floor augmentation in humans’
Biomaterials 2014;35(10):3154-3163.
15. Mendes RM et al. ‘Sodium hyaluronate accelerates the healing process in tooth sockets of rat’ Arch Oral Biol 2008;53:1155–1162
16. Kessiena L. Aya et al. ‘Hyaluronan in wound healing: Rediscovering a major player.’ Wound Rep Reg 2014;22:579-593.
17. Bevilacqua, L. et al. ‘Effectiveness of adjunctive subgingival administration of amino acids and sodium hyaluronate gel on clinical and immunological
parameters in the treatment of chronic periodontitis.’ Annali di Stomatologia (Roma) 2012;3:75-81.
18. Johannsen A. et al. ‘Local Delivery of Hyaluronan as an Adjunct to Scaling and Root Planing in the Treatment of Chronic Periodontitis’ J Periodontol
2009;80:1493-1497.
19. Bertl, K. et al. ‘Hyaluronan in non-surgical and surgical periodontal therapy: a systematic review.’ J Clin Periodontol 2015;42:236-246.
20 . Shamma et al. ‚Evaluation of the effect of hyaluronic acid mixed with bisphasic calcium phosphate on bone healing around dental implants. Alexandria
Dental Journal. (2017) Vol.42:104-11.
21. Hyaluronan Fragments Improve Wound Healing on In Vitro Cutaneous Model through P2X7 Purinoreceptor Basal Activation: Role of Molecular Weight Kamelia Ghazi et al, Universite´ Paris Descartes, Sorbonne Paris Cite´ , Faculte´ de Pharmacie, Paris, France France, plos one, issue 7, November 2012,
22. Scarless skin wound repair in the fetus h. peter lorenz, md, and n. scott adzick, md, san francisco, california, the western journal of medicine, sep 1993
23. Influence of Hyaluronic Acid in Periodontal Tissue Regeneration Radojkova Nikolovska Vera1, Popovska Mirjana1, Minovska Ana2 , Belazelkoska Zlatanka1LITERATURE REVIEW (LR) Balk J Stom, 2013; 17:61-64
24. Black triangle dilemma and its management in esthetic dentistry. Singh, V. P., Uppoor, A. S., Nayak, D. G., & Shah, D. (2013). Dental Research Journal,10(3), 296–301.
25. Wang F, Garza LA, Kang S, et al. In Vivo Stimulation of De Novo Collagen Production Caused by Cross-linked Hyaluronic Acid Dermal Filler Injections inPhotodamaged Human Skin. Arch Dermatol. 2007
26. Management of the extraction socket: Site preservation prior to implant placement Michael Danesh-Meyer, BDS, MDS (Perio), Australasian Dental Practice, March/April 2008
27.Treatment of Intrabony Defects with a Combination of Hyaluronic Acid and Deproteinized Porcine Bone Mineral, Darko Božic, Ivan Catovic, Ana Badovinac, Larisa Music, Matej Par, Anton Sculean 4, Published: 11 November 2021
(secțiunea este în curs de actualizare)
: grefare cu os lipicios